Пекин плаши Европа и САЩ с ответни мерки заради пътниците от Китай

Австралия и Канада се присъединиха към държавите, които изискват пътниците да си правят тест

04.01.2023 | 08:06 Редактор: Искра Ангелова
Пекин плаши Европа и САЩ с ответни мерки заради пътниците от Китай

Пекин се възмути от изискванията за тестване за Ковид-19, наложени на пътниците от Китай, и заплаши с контрамерки срещу прилагащите ги страни, сред които са САЩ и няколко европейски държави, съобщи АП.

"Вярваме, че ограниченията за влизане, приети от някои държави, насочени към Китай, нямат научна основа, а някои прекомерни практики са още по-неприемливи", заяви говорителката на външното министерство в Пекин Мао Нин.

"Твърдо се противопоставяме на опитите за манипулиране на мерките за Ковид-19 и използването им за политически цели и ще предприемем контрамерки въз основа на принципа на реципрочност", каза тя, цитирана от "Труд".

Австралия и Канада се присъединиха към нарастващия списък на държавите, които изискват от пътуващите от Китай да си правят тест за коронавируса преди да се качат на самолет, тъй като Китай се бори с общонационална епидемия от коронавируса, след като внезапно облекчи ограниченията, които бяха в сила през пандемията.

В Европа тестове за пътуващите от Китай изискват Великобритания, Франция, Италия и Испания, като Париж призова тази практика да се въведе на територията на целия Европейски съюз.

Междувременно ЕС предложи на Китай безплатни ваксини срещу коронавируса, обяви днес Еврокомисията. Пекин още не е отговорил официално на предложението, но говорителката Мао Нин посочи, че нивото на ваксиниране и капацитетът за лечение в Китай продължават да нарастват и снабдяването е "достатъчно".

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Безименна
преди 1 година
Спрете вече с лъжите за ковид имате много по сериозен проблем за нов вирусен грип несрещано до сега Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Безименна
преди 1 година
Стига манипулации имат много по голям проблем ковид вече е демоде проблема е че пръскат след всяко пръскане бум на болни БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДЯТ нито нашите нито тези дето пръскат Сигнализирай за неуместен коментар