Иранският съд издава смъртни присъди "на конвейер", младеж е сред осъдените

Лекар е заплашен от присъда, защото присъствал на мястото на убийството на член на проправителствените милиции "Басидж"

03.01.2023 | 21:20 Редактор: Петя Кръстева
Иранският съд издава смъртни присъди

Върховният съд в Иран потвърди още две смъртни присъди на антиправителствени демонстранти. През декември властите в Техеран екзекутираха двама протестиращи – съдба, която заплашва десетки граждани на ислямската република. 

Заедно с потвърдените две смъртни присъди, Върховният съд върна за преразглеждане 5 други решения за най-тежкото наказание на по-ниски инстанции. В единия от тях, според Амнести интернешънъл, става дума за лекар, който не е участвал, но заедно със съпругата си е бил на мястото на убийство на член на проправителствените милиции "Басидж".

Според властите жертвата е била линчувана от тълпата на антиправителствена демонстрация на 3 ноември в близост до Техеран. По този случай Върховният съд е върнал за преразглеждане и решения, при които протестиращи са осъдени на много години затвор, предаде БНР.

Стотици са загиналите при протестите в Иран, които избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини.

Постепенно освен исканията за зачитането на женските права, демонстрациите придобиха антиправителствен характер, което доведе до твърд отговор от страна на властите. На този фон през декември Иран започна да изпълнява смъртните наказания на някои протестиращи, започвайки с двама 23-годишни мъже, също обвинени в убийства на членове на "Басидж".

Сред потвърдените смъртни присъди е и тази на 18-годишен мъж, чието провинение е запалването на полицейска кола.

Снимка: БГНЕС