fallback

Германия отново разкритикува ЕЦБ за количествените улеснения

Шойбле смята, че икономически растеж, подхранван от дефицити, всъщност води до икономически спадове

02.09.2014 | 09:19 Автор: Ирина Георгиева

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле смята, че икономически растеж, подхранван от дефицити, всъщност води до икономически спадове. Със своето мнение Шойбле изразява несъгласието си с Италия и Франция в момент, в който европейските лидери търсят начини да стимулират растежа и да излязат от лапите на дефлацията.

Докато Франция иска паричната политика да играе по-голяма роля, за да възстанови стагниращата й икономика, в разговор с президента Марио Драги германският канцлер Ангела Меркел подчерта независимостта на ЕЦБ. Телефонният разговор е бил по настояване на Драги. Германските лидери изострят тона си, след като Драги намекна, че може да разшири инструментариума на ЕЦБ чрез програма за количествени улеснения.

Правителствата на Франция и Италия се сърдят на Меркел, че иска от тях да намалят дълговете си на фона на избледняващата дългова криза. Разговорът между Драги и Меркел идва след коментара на президента на ЕЦБ от Джаксън Хоул, че ще бъде от полза, ако европейските правителства могат да облекчат фискалната си политика.

Миналата седмица Меркел потърси Драги с искане за разяснения относно коментарите му за стимулиращите разходи. Шефът на ЕЦБ се защити, като каза, че същевременно настоява за провеждането на структурни реформи.

 

fallback
Още от Свят
fallback