Хора едва оцеляват в коли, затрупани от снежни преспи в САЩ, няма гориво за снегорини

Западният американски щат Монтана е един от най-силно засегнатите от арктическия студ

27.12.2022 | 17:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

Продължава да нараства броят на жертвите на смъртоносно студеното време в Съединените щати. Най-малко 55 са смъртните случаи. Стотици полети са отменени. Американският президент Джо Байдън одобри федерална помощ за щата Ню Йорк.

Виелицата на века – така властите описаха бурята. Западният американски щат Монтана е един от най-силно засегнатите от арктическия студ, температурите паднаха до -45 градуса. Хора са били блокирани в автомобили повече от два дни заради виелици и преспи сняг. Метеоролозите прогнозират още снеговалежи.

Много коли за спешна помощ не са успели да достигнат до най-засегнатите райони, а други пък са заседнали в снега. Снежните преспи на места са над метър, а снегопочистващата техника има затруднения със зареждането на гориво, тъй като редица бензиностанции не работят, след като оборудването им е било ограбено. 

Екстремно ниските температури и снежните преспи доведоха до проблеми с придвижването. Близо 4000 полета са отменени. Най-засегнати са летищата в Денвър, Атланта, Лас Вегас, Сиатъл, Балтимор и Чикаго, а летището в Бъфало остава затворено до сряда. 

"Много полети са отменени, други се осъществяват със закъснение, прехвърлят ни на други полети, истински транспортен хаос", споделя един от засегнатите пътници.

Заради сериозна повреда в подстанция близо 13 000 абонати са останали без ток. Според синоптиците през следващите дни лошото време ще отстъпи, но съветът е да се избягват пътуванията.

В Канада провинциите Онтарио и Квебек  поеха основната тежест на бурята.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.