Тайван се готви да се брани от Китай, удължава задължителната военна служба

Вместо 4 месеца, тя ще стане 1 година

27.12.2022 | 11:30 Редактор: Вяра Димова
Тайван се готви да се брани от Китай, удължава задължителната военна служба

Тайван обяви удължаване на задължителната военна служба от четири месеца на една година, като се позова на заплахата от все по-враждебно настроения Китай.

Пекин смята самоуправляващия се демократичен Тайван за част от своята територия, която един ден трябва да бъде завладяна, ако е необходимо със сила. Островът живее в постоянен страх от китайско нахлуване.

Под ръководството на президента Си Дзинпин действията на Китай през последните години се засилиха, а нахлуването на Русия в Украйна задълбочи притесненията в Тайван, че Пекин може да предприеме подобни действия за анексиране на острова.

"Заплахите на Китай срещу Тайван стават все по-очевидни", заяви на пресконференция президентът Цай Инг-уен, цитиран от БГНЕС.

Новото изискване ще засегне мъжете, родени след 1 януари 2005 г., поясни Цай.

Задължителната военна служба е крайно непопулярна в Тайван - някога брутална военна диктатура, превърнала се в прогресивна демокрация. Предишното правителство намали задължителната военна служба от една година на четири месеца с цел да създаде предимно доброволчески сили.

Обявяването на военната служба дойде два дни след китайските военни учения в близост до Тайван, които бяха проведени в отговор на това, което Пекин определи като "провокации" и "сговор" между Вашингтон и Тайпе.

Снимка: БГНЕС