Путин търси Си Цзинпин - иска да говорят до края на годината

Говорителят на Кремъл отрече руският президент да търси контакт с френския си колега

26.12.2022 | 15:06 Редактор: Елеонора Танева
Путин търси Си Цзинпин - иска да говорят до края на годината

Руският президент Владимир Путин иска да разговаря с китайския си колега Си Цзинпин преди края на годината, предаде ТАСС, като се позова на говорителя на Кремъл.

"Всъщност контактът в момента се подготвя", каза Дмитрий Песков. Той не даде подробности за формата на разговора – по телефона или среща лице в лице.

Отношенията между двете страни се смятат за добри въпреки войната на Русия срещу Украйна, посочва ДПА.

Кремъл каза, че не търси контакти със Запада. Песков отрече да се планира телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон през близките дни. Говорителят на Путин добави, че тази година също така няма да бъде изпращано новогодишно поздравление на президента на САЩ Джо Байдън, пише БТА.

Си и Путин последно се срещнаха на живо през септември в кулоарите на срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан. Китайският лидер също така миналата седмица посрещна в Пекин предшественика на Путин Дмитрий Медведев.

Китай официално се обяви за дипломатическо решение на войната в Украйна, но не я осъди и не се присъедини към западните санкции срещу Русия.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Боян Вучков
преди 1 година
Тия китайци са си чисти мушмороци!Правят същия номер, както САЩ през ВСВ Сигнализирай за неуместен коментар