Изтичането на данни за "Катаргейт" работи в полза на Ева Кайли и компания 

Защитата може да се възползва от този теч, за да атакува процедурни пропуски по делото

24.12.2022 | 11:43 Редактор: Тодор Петров
Изтичането на данни за

Белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Куикенборн обеща да не остави "камък върху камък" в разследването за корупция, което разтърсва ЕС, но предупреди, че повторното изтичане на информация от разследването е "опасно" за осигуряването на правосъдие.

Белгия е на предната линия на най-голямото разследване за корупцията в ЕС от почти четвърт век насам, на фона на твърденията, че Катар и Мароко са купували влияние в Европейския парламент. От 10 декември насам белгийската федерална полиция извърши серия от най-малко 20 обиска в жилища и офиси в Брюксел, като иззе мобилни телефони, компютри и над 1,5 млн. евро в брой.

Четирима заподозрени са арестувани по предварителни обвинения в "участие в престъпна организация, пране на пари и корупция". Сред тях е и Ева Кайли, гръцки евродепутат, отстранена от поста заместник-председател на Европейския парламент след избухването на скандала, която ще остане в ареста поне още един месец, пише "Политико", цитиран от БГНЕС.

Някои от адвокатите на заподозрените вече критикуват белгийското разследване, като поне един от тях е написал до съдебната власт, че "има огромен процедурен проблем" поради изтичането на ключови документи към медиите. Вестниците наистина изнесоха пикантни подробности за открити тайници с пари и признания, които далеч надхвърлят официалните съобщения.

Проблемът за белгийските следователи е, че защитата може да се възползва от този теч на информация, за да атакува процедурни пропуски по делото и да твърди, че правото на професионална тайна и правото на достъп до запечатани документи са били нарушени.

Снимка: БГНЕС