Падна правителството на Словакия след вот на недоверие

Решението беше взето със 78 гласа "за" и 20 "против"

15.12.2022 | 20:42 Редактор: Елеонора Танева
Падна правителството на Словакия след вот на недоверие

Националният съвет на Словашката република гласува вот на недоверие към правителството на Едуард Хегер (OĽANO). 78 от 102 присъстващи депутати гласуваха в подкрепа на падането на правителството, 20 бяха против, а двама се въздържаха, предаде словашката агенция TASR. 

Днес министърът на финансите Игор Матович (OĽANO) предложи оставката си, ако SaS оттегли подписите си под вота на недоверие и подкрепи бюджета.

Предложението за вот на недоверие към правителството беше внесено от опозиционната партия SaS. Необвързаните депутати около Петер Пелегрини също са подписали предложението на извънредно заседание, информира БГНЕС.

Лидерът на SaS Ричард Сулик заяви в пленарната зала по време на дебата, че може да си представи правилно и смислено възстановяване на правителството само след разпад на сегашното. SaS ще подкрепи кабинета, но няма да бъде част от него. Той говори и за възможността за предсрочни избори или за служебно правителство.

Няколко членове на правителството и министър-председателят също се изказаха в пленарната зала. Те отхвърлиха предложението на SaS и призоваха либералите да направят крачка назад. SaS се обявиха за запазване на демократичното управление.