Инцидент с лодка с мигранти в Ламанша, най-малко трима са загинали

43 души са били спасени

14.12.2022 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова
Инцидент с лодка с мигранти в Ламанша, най-малко трима са загинали

Най-малко трима души са загинали, след като лодка с мигранти се е сблъскала с трудности при прекосяването на Ламанша в ранните часове, съобщи правителството.

43 души са били спасени, като повече от 30 от тях са били извадени от водата, предаде Би Би Си.

Във водите между Кент и Франция е започнала мащабна операция по издирване и спасяване при мразовити условия.

Министърът на вътрешните работи заяви, че нейните "сърдечни мисли" са с участниците.

"Известно ми е, че тази сутрин в Ламанша се е случил тревожен инцидент, за който непрекъснато получавам актуална информация, докато агенциите реагират и спешно установяват всички факти", добави вътрешният министър Суела Брейвърман.

Политическият кореспондент на Би Би Си Ник Еърдли заяви, че броят на загиналите може да нарасне още повече, предава БГНЕС.

Лодката вероятно е превозвала мигранти, рискуващи да преминат от Франция, ден след като министър-председателят Риши Сунак обяви нови мерки за "спиране на лодките".

Предполага се, че инцидентът е станал около 03:00 ч. по Гринуич край бреговете на Данженес, на 30 мили западно от Дувър.

Бреговата охрана на Обединеното кралство, френските военноморски сили и въздушна линейка бяха изпратени да помогнат в спасителната операция. Участвали са също така рибарска лодка в района и хеликоптери на бреговата охрана от Лийд и Лий на Солент.

Снимка: БГНЕС / Архив