Сложна ситуация в Донецк: И Русия, и Украйна твърдят, че са отблъснали атаки

Заради тежките боеве е трудно да се прецени кои части от областта под контрола на коя от държавите са

13.12.2022 | 14:54 Редактор: Ирена Бакърджиева
Сложна ситуация в Донецк: И Русия, и Украйна твърдят, че са отблъснали атаки

Русия и Украйна заявиха, че ситуацията на бойното поле в Донецка област е трудна, като и двете страни твърдят, че успешно са отблъснали вражески атаки, предаде Ройтерс.

Така наречената Донецка народна република е един от четирите района в Украйна, които Москва анексира през септември след референдум, осъден от Украйна и съюзниците ѝ като "фиктивен и принудителен".

Ръководителят на назначената от Москва администрация в окупираните части на Източна Украйна - Денис Пушилин каза, че напредването в някои райони е затруднено, но добави, че повече от половината от територията на Донецка област е под контрола на Русия.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди тази информация чрез независими източници.

Заради тежките боеве в региона през последните седмици е трудно да се прецени кои части от Донецка област са под контрола на Русия или Украйна. Украинското върховно командване днес съобщи в своята ежедневна сводка за военните действия, че неговите сили са отблъснали руските сили на 10 места в региона.

"Ситуацията остава трудна, врагът се опитва да контраатакува, но нашите подразделения сега удържат всички позиции", заяви Пушилин пред РИА Новости. "Не винаги е възможно да напредваме", добави той.

Руски подразделения са обкръжили град Мариинка и по неговите улици се водят тежки боеве, съобщи днес ТАСС, позовавайки се на друг назначен от Москва служител. Генералният щаб на украинските въоръжени сили каза, че негови части са отблъснали руска атака срещу намиращия се на фронтовата линия град, предаде БТА.

Продължителният руски обстрел по фронтовата линия в Донецка област напълно е разрушил град Бахмут и е нанесъл тежки щети по град Авдеевка, който се намира в центъра на областта, каза в петък украинският президент Володимир Зеленски. Украинският генерален щаб вчера съобщи, че Русия продължава да съсредоточава усилията си за превземане на двата града.

Британското министерство на отбраната каза, че Русия вероятно планира настъпление в дълбочина в Донецка област, но изрази съмнение, че тя ще успее да направи това.

"Малко вероятно е руските сухопътни сили да постигнат значителен в оперативно отношение напредък през следващите няколко месеца", заявиха  от ведомството.

Снимка: БГНЕС