fallback

Русия спира газа за Европа, заплаши Яценюк

Украйна се надява да продължат разговорите и консултациите във формата Украйна-ЕС-Русия по енергийните въпроси

27.08.2014 | 17:04 Автор: Ирина Георгиева

Русия се готви да спре транзита на газ през зимата. Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк. Той добави, че Украйна се надява да продължат разговорите и консултациите във формата Украйна-ЕС-Русия по енергийните въпроси. 

"Ситуацията в енергийния сектор на Украйна е трудна. Знаем за руски планове за спиране на транзита на газ дори за страни от ЕС тази зима", посочи Яценюк.

Яценюк допълни, че Украйна се нуждае от "практическа помощ" от НАТО и очаква Алиансът да вземе важни решения в тази насока на срещата на върха в Уелс през септември, цитиран от Reuters и ИТАР-ТАСС. 

Украинският премиер заяви, че преговорите вчера между Порошенко и руския президент Владимир Путин в Минск са били безрезултатни.

"За нас има три основни предизвикателства: войната, обменният валутен курс и енергетиката", каза той и добави, че уреждането на първото от тях е "възможно само по един начин - като се възстанови контролът върху границата с Русия"  под надзора на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback