Конфискуваха 42 000 л вино в Косово, винар: Не го взимайте, по-добре ме убийте

Местните се опитват да спрат с телата си полицаите, които източват алкохола

09.12.2022 | 17:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Напрежение в Косово, след като местните власти конфискуваха 42 хил. литра вино от винарна, собственост на сръбска фамилия.

Полицейската акция срещу нелегална търговия с алкохол в косовското село Велика Хоча прераства в етнически сблъсък. Местните власти конфискуват 42 хил. литра алкохол от най-голямата винарна в региона, собственост на сръбското семейство Петрович. На място пристигат служители на косовските специални части, въоръжени с автомати.

Те конфискуват над 40 хил. литра бяло и червено вино на стойност 100 хил. евро. В знак на протест собственикът на винарната Сърджан Петрович се завързва за стълб, а синът му Милош се качва на покрива на семейната къща и заплашва да се самоубие.

"Не взимайте виното, то е наше! Всичко тук е наше! По-добре ме убийте! Стреляйте, хайде Стреляйте!", казва Милош Петрович.

Всичко се случва пред очите на майката на Милош, която изпада в истерия. Цялото село застава зад семейството. Местните се опитват да спрат с телата си полицаите, които източват виното. А по двете цистерни започват да летят тухли.

Семейство Петрович затваря избата в началото на Ковид пандемията. По техни твърдения оттогава произвеждат алкохол само за лична употреба. Собственикът все пак признава, че е извършил нарушение, като не е плащал данъци и акциз на стойност 38 хил. евро.

"Да, виновен съм, ще платя, но ми върнете виното, защото ситуацията ескалира! Тук съм в центъра с цялото село, елате да ме разпитате!", посочва Сърджан Петрович.

Скандалът се разгаря на фона на продължаващото напрежение между Белград и Прищина. Казусът "Петрович" продължава да търси решение.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.