Публична екзекуция на претъпкан стадион в Афганистан: Баща застреля "убиеца" на сина си

САЩ и ООН осъдиха действията на талибаните

08.12.2022 | 13:48 Редактор: Тодор Петров

Първа публична екзекуция в Афганистан, откакто талибаните овладяха страната миналата година. Баща застреля мъж, осъден за убийството на сина му. Вашингтон реагира остро, наричайки екзекуцията "завръщане към жестоките практики от 90-те години на миналия век".

На претъпкания стадион в Кабул и в присъствието на министри от талибанското правителство, мъж на име Таджимир е разстрелян. Според талибаните Таджимир признал, че преди 5 години е намушкал мъж на име Мустафа, след което му е откраднал велосипеда и мобилния телефон. 

По време на предишното управление на талибаните от 1996 г. до 2001 г., публичните екзекуции бяха често срещани, както и други сурови наказания като ампутации на ръце и крака. Екзекуцията на Таджимир обаче е първата от изтеглянето на американските сили от август 2021 г. и реакцията на Вашингтон беше светкавична. 

"Талибаните искат да се върнат към регресивните си и жестоки практики от 90-те години на миналия век. Тогава действията им бяха оскърбление за достойнството и човешките права на всички афганистанци. Оскърбление са за достойнството и човешките права на всички афганистанци и сега" заяви Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан посочи в публикация в Twitter, че "категорично се противопоставя на смъртното наказание при всякакви обстоятелства и призовава фактическите власти да въведат незабавен мораториум с оглед на премахването на смъртното наказание". 

ООН също осъди публичната екзекуция. Новината за нея идва няколко седмици, след като талибаните наредиха на съдиите в страната да прилагат без изключения тяхното тълкуване на шериата, включително публични екзекуции, ампутации и бичувания. 

"Имаме правителство, което не приема подкупи. У нас няма корупция, няма престъпност. Страната ни беше спасена от опасна ситуация и въпреки това не е призната. И продължават да ни създават проблеми", коментира говорителят на талибаните Забиула Муджахид.

След като завземат властта през август миналата година, талибаните първоначално се опитват да създадат по-умерен имидж, за да получат международна подкрепа. Оттогава насам те ограничават правата и свободите, особено на жените. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС