Полша: Приемаме германската системата "Patriot", но защо не я предлагате на Украйна

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак първоначално заяви, че е приел предложението "със задоволство"

07.12.2022 | 12:57 Редактор: Вяра Димова
Полша: Приемаме германската системата

Министърът на отбраната на Полша заяви, че страната му ще приеме системата за противоракетна отбрана "Patriot", която Германия предложи да разположи в Полша миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

Германското предложение беше направено, след като заблудена ракета падна в Полша близо до границата с Украйна и причини смъртта на двама поляци. Полша и НАТО заявиха, че смятат, че става въпрос за украинска ракета, която е изстреляна погрешка, докато страната се е защитавала от ракетен обстрел на 15 ноември.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак първоначално заяви, че е приел предложението "със задоволство". Но лидерът на влиятелната управляваща партия в Полша, Ярослав Качински, заяви, че според него системата Patriot трябва да бъде разположена в Украйна, съобщи БТА.

Блашчак снощи заяви в Twitter, че съжалява, че Германия не иска да разположи системата "Patriot" в Украйна.

"Разочарован бях да приема решението за отхвърляне на подкрепата за Украйна", написа той.

"Разполагането на Patriot в Западна Украйна би повишило сигурността на поляците и украинците", добави Блашчак. Въпреки това той каза, че двете страни продължават "с договореностите относно разполагането на пусковите установки в Полша и свързването им с нашата командна система".

Германия заяви, че системата "Patriot", предложена на Полша, е част от интегрираната противовъздушна отбрана на НАТО и може да бъде разположена само на територията на страна членка НАТО.

Снимка: БГНЕС