Минусови температури и бягство: Над 500 населени места в Украйна са без ток

"Врагът продължава да атакува основната инфраструктура на страната", заяви Евгений Йенин

04.12.2022 | 22:35 Редактор: Искра Ангелова
Минусови температури и бягство: Над 500 населени места в Украйна са без ток

"Над 500 украински населени места останаха без електричество след седмици на руски въздушни удари по електрическата мрежа", каза служител на вътрешното министерство.

"Врагът продължава да атакува основната инфраструктура на страната. В момента 507 населени места в осем региона на нашата страна са с прекъснато електричество", каза зам-министърът на вътрешните работи Евгений Йенин пред украинската телевизия.

"Харковският регион е най-засегнатият със 112 изолирани села", добави Йенин, цитиран от БГНЕС.

Други 90 села са откъснати в Донецка, Херсонска, Николаевска, Запорожка и Луганса области. В събота украинските власти, включително губернаторът на Николаевска област Виталий Ким, отново призоваха цивилните да проявят твърдост на фона на непрекъснато влошаващите се условия в началото на зимата и редовните прекъсвания на електрозахранването.

Повтарящите се ежедневни прекъсвания на тока оставиха милиони хора без отопление или осветление, докато външните температури паднаха под нулата по Целзий през последните дни. Тъй като се очакват по-нататъшни удари по мрежата, украинците се страхуват от тежка продължителна зима, както и от бежански поток в продължаващата вече десети месец война.

Частният украински енергиен оператор DTEK заяви в четвъртък, че почти половината от електрическата мрежа на Украйна остава повредена, откакто Русия започна да атакува украински енергийни съоръжения през октомври след поредица от унизителни военни поражения на бойното поле.