Иран може да промени изискванията за носене на хиджаб

Има методи за прилагането на Конституцията, които "могат да бъдат гъвкави", коментира президентът Ебрахим Раиси

03.12.2022 | 18:13 Редактор: Елеонора Танева
Иран може да промени изискванията за носене на хиджаб

Иран обмисля промени в разпоредбите, които изискват жените да покриват главите си с хиджаб. Това съобщава агенция Франс прес, позовавайки се на иранския министър на правосъдието. Той е обявил, че парламентът и съдебната власт обсъждат дали законодателството има нужда от промени, но не е посочил подробности.

Според президента на Иран Ебрахим Раиси, републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно установени, но има методи за прилагането на Конституцията, които, по думите му, "могат да бъдат гъвкави", информира БНР.

Новината идва на фона на продължаващите протести, последвали смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя почина в ареста, след като беше задържана от нравствената полиция за нарушаване на изискванията за облекло.

Протестиращи жени започнаха да горят хиджабите си и да скандират антиправителствени лозунги.

При сблъсъци с полицията вече има стотици жертви.  

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Свобода
преди 1 година
Колко е важно да си свободен..В ОАЕ не искат, в Русия не могат ,а в България не може да разберем,защо трябва да сме свободни. В България смятат,че да ходиш на екскурзията е свобода.. да можеш да си позволиш да ходиш на екскурзия ...е свобода. Когато бг народ осъзнае това,ще се бори против корупцията и за правова държава...Дотогава...тежко и горко ни. Сигнализирай за неуместен коментар