Протестите срещу мерките в Китай - безпрецедентни: Удължават страданието ни, минаха години

В символ на недоволството се превърна празен лист хартия

28.11.2022 | 18:15 Редактор: Искра Ангелова

Разрастват се протестите срещу строгите Kовид мерки в Китай. Стотици излязоха по улиците на Пекин, Шанхай и други големи градовe. Те призоваха президентът Си Дзинпин да подаде оставка. Има и масови арести, сред тях и журналист на Би Би Си.

Проявите на гражданско неподчинение не са нещо необичайно в Китай, но сцени като тези са безпрецедентни. Десетки хиляди китайци в Шанхай скандираха "искаме свобода", призовавайки за оставка на президента Си Цзинпин и край на еднопартийния режим.

Искрата, която разпали масовите протести, беше пожар в жилищен блок в западнокитайската провинция Синдзян, при който миналата седмица загинаха 10 души. Протестиращите твърдят, че поради политиката за нулев Ковид хората не са могли да напуснат горящите си жилища.

Общественият гняв бързо се разраства. Спонтанните панахиди в памет на загиналите в пожара се превърнаха в масови демонстрации в десетки градове срещу антиковид мерките в страната.

"Политиката им е хаотична и объркана. Минаха вече три години", възмущава се гражданин на страната.

"Единствено удължават страданията ни. Тази политика не е нито устойчива, нито научна. Ако не надигнем глас, нищо няма да се промени", допълва друг.

В символ на протестите се превърна празен лист хартия - сякаш протестиращите се питаха при строгата цензура в страната - ще бъдат ли задържани, дори да не казват нищо. И след две поредни нощи на демонстрации последваха масови арести, а полицията започна да издига барикади.

A Би Би Си съобщи в неделя, че един от нейните кореспонденти в Шанхай е бил задържан и бит от полицията, след което е бил освободен.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС