Най-кошмарното лице на войната в Украйна - ето какво се е случвало в Херсон

Заведени са 430 разследвания за вероятни военни престъпления

27.11.2022 | 19:40 Редактор: Вяра Димова
Най-кошмарното лице на войната в Украйна - ето какво се е случвало в Херсон

В Херсон бяха открити единайсет места, където руснаците са извършвали изтезания, както и поне 63-ма мъртъвци със следи от мъчения. Междувременно са заведени 430 разследвания за вероятни военни престъпления – такава е временната равносметка на украинските власти от района на Херсон. Украинската армия успя да си възвърне областта преди около седмица.

Руската армия държа града окупиран в продължение на девет месеца. "И са измъчвали хората систематично", казва пред украинската телевизия омбудсманът Дмитро Лубинец: "Десетки хора са били подложени на мъчения. Били са били малтретирани с ток, нанасян им е побой с метални тръби, костите им са били чупени. И всичко това – пред камери. Руснаците са заснели всичко".

"Освен това са били документирани случаи на мъже, арестувани и отвлечени направо от метрото или от супермаркета", казва пред ARD правозащитничката Яна Горбунова: "Говорим за пълно беззаконие, за атмосфера на страх, която руските части се опитаха да наложат в окупираните региони. Това е тактика, насочена към поддържането на страх и раболепие у хората".

Мащабите на тези злодеяния навярно са дори по-големи отколкото на други места в окупирана Украйна: "Такива мащаби досега не съм виждал, макар да съм обходил всички центрове за изтезания в различните региони на Украйна. Мащабите са ужасяващи", казва Лубинец, цитиран от DW.

В малка ферма в село Централне, на 30 км. северно от Херсон, живее 62-годишният Василий Бережански със съпругата си. И той бил заловен от руските войници и бил отведен в предградие на Херсон. Три дни го държали в мазето на стар селски двор, където го изтезавали с електрошокове. "Стараеха се да ни сплашат. Идваха посред нощ, а ние трябваше да пеем песен. Чак след това ни оставяха да спим. Но след 15 минути идваше някой друг и казваше – защо спите? И това се повтаряше по цели нощи. Искаха да ни унижат и унищожат психически."

Тези твърдения не могат да бъдат проверени от независим източник. Но още през юли правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" документира поне два случая, в които мъже от Херсон са били измъчвани до смърт от руски войници.

Снимка: БГНЕС