Скандалите в Катар доминират футбола: Стотици отстояват различната сексуалност

"Има срамни хомофобски петна на картата на света, Катар е едното от тях, България е друго", смята Николай Хаджигенов

27.11.2022 | 14:20 Редактор: Ирена Бакърджиева

Скандалите около Световното първенство по футбол в Катар продължават да доминират спортното събитие. Малко преди старта на Мондиала властите в Катар обявиха, че всички предмети, върху които са изобразени цветовете на дъгата - символ на хората с различна сексуална ориентация - са забранени. Мнозина оспорваха решението и въпреки забраната бяха забелязани да носят забранения символ.

Откакто се провеждат, световните първенства по футбол обединяват хората.  Независимо от тяхната националност, раса или сексуална ориентация. Голяма част от футболните фенове с различна сексуална ориентация обаче се чувстват дискриминирани от ФИФА. Причината - за поредна година държавата домакин води политика против хората с различна сексуална ориентация. И въпреки многобройните критики,  ФИФА предпочита да се крие зад  красиви фрази.

"Разбира се, аз не съм от Катар, не съм арабин, не съм африканец, не съм гей и не съм с увреждания, не съм и гастарбайтер, но се чувствам като тях, защото знам, какво е да бъдеш дискриминиран...", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Реалността в Катар обаче е тревожна . На Мондиала са забранени всички символи представящи хората с различна сексуална ориентация . Датски журналист с лента на ръката  беше атакуван от катарската полиция в ефир.  

Заради подобни случки, мнозина се противопоставиха на наложената забрана, като отказаха да я спазват. Футболистите на Бундестима  демонстративно запушиха устите си на обща снимка преди мача с Япония. А германският вътрешен  министър  Нанси Фейзер беше забелязана в Катар  с  лента  "Една Любов". Според адвокат Николай Хаджигенов по темата сексуалност България и Катар си приличат. 

"На Олимпиадата 68 година възникна световен скандал по темата с расизма.  Много отдавна светът вече не е расистки настроен, но има срамни хомофобски петна на картата на света. Катар е едното от тях, България за съжаление е друго такова място и това е чудесна възможност спортистите, като едни от най-популярните хора по света да демонстрират, че всъщност ние хората сме различни", каза адвокат Хаджигенов.

На световното в Катар, въпреки забраните, стотици журналисти, спортисти и фенове  продължават да отстояват правото на любовта без граници.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: БГНЕС