Най-богатият човек в Азия - Гаутам Адани, създава глобална медийна компания

В петък Adani Enterprises обяви, че ще иска одобрение от акционерите за набиране на 200 милиарда рупии

26.11.2022 | 11:15 Редактор: Вяра Димова
Най-богатият човек в Азия - Гаутам Адани, създава глобална медийна компания

Гаутам Адани цели да изгради глобална медийна компания в знак за нарастващото влияние и международните амбиции на най-богатия човек в Азия.

Адани разказа за инвестиционните си планове, включително стартирането на "супер приложение" в Индия и наддаване за енергийни проекти в Израел в рамките на интервю за Financial Times. Той също така защити спорната въглищна мина Carmichael в Австралия на групата, но призна, че не би продължил с развитието ѝ, ако знаеше колко опозиция ще предизвика.

В петък Adani Enterprises обяви, че ще иска одобрение от акционерите за набиране на 200 милиарда рупии (приблизително 2,4 милиарда долара) чрез публично предлагане на акции.

Коментарите на нейния ръководител показват как конгломератът – който има нарастващо значение, тъй като основателят му подкрепя програмата за развитие на индийския премиер Нарендра Моди - се разширява в чужбина и навлиза в медийния и потребителския сектор, пише bloombergtv.bg.

"Защо не можете да подкрепите една медийна къща да стане независима и да има глобален отпечатък", попита милиардерът, чието ново медийно подразделение започна враждебно придобиване на водещия индийски телевизионен оператор NDTV през август. "Индия няма нито един (медиен представител), който да сравни с Financial Times или Al Jazeera", добави той.

Говорейки в централата на небостъргача на групата извън Ахмедабад, най-големият град в родния му щат Гуджарат, Адани каза, че вижда навлизането си в медиите, включително покупката на NDTV, като "отговорност", а не като бизнес възможност.

Все още незавършената оферта за поглъщане на Adani Group предизвика дебат в Индия относно независимостта на медиите, като магнатът се възприема като обвързан с правителството на Моди, докато NDTV е известна с излъчването на мнения, критични към него.

Междувременно ръстът в цените на акциите на компаниите на Адани тази година озадачи някои анализатори, като в същото време увеличи състоянието му по-бързо от това на всеки друг милиардер. С богатство в размер на 136 милиарда долара, според Forbes, Адани се бори с технологичния магнат Илон Мъск и магната от сектора на луксозните стоки Бернар Арно за челното място в световната класация за богатство.

Снимка: bloomberg