Зеленски: Стратегията на Русия да ни потопи в мрак няма да отслаби решимостта ни да се освободим

Според украинския президент ракетните удари тази седмица са били невъобразими в съвременния свят

24.11.2022 | 22:47 Редактор: Ирена Бакърджиева
Зеленски: Стратегията на Русия да ни потопи в мрак няма да отслаби решимостта ни да се освободим

В интервю за "Файненшъл таймс" украинският президент Володимир Зеленски каза, че новата стратегия на Русия да унищожи инфраструктурата на Украйна и да я потопи в мрак няма да отслаби решимостта на страната да освободи цялата окупирана земя, описвайки конфликта като "война на сила и устойчивост".

Зеленски настоя, че няма да има трайно разрешение на войната, освен ако Русия не се изтегли от всички територии, които е окупирала.

"Трябва да върнем всички земи защото вярвам, че бойното поле е пътят, когато няма дипломация. Ако не можете да си върнете изцяло нашата територия, войната е просто замразена и е въпрос на време да се възобнови", посочи той пред "Файненшъл таймс".

Говорейки в президентския офис, който също е без водоснабдяване, Зеленски каза пред финансовото издание, че ракетните удари тази седмица са били невъобразими в съвременния свят.

"Това беше такова събитие, което не се е случвало от не знам колко години, може би от 80, 90 години - страна на европейския континент, където няма никаква светлина", казва той и посочва, че украинците или могат да се отчаят, или да се бият.

"Държавата се пребори отлично. Енергийните работници, държавното министерство на извънредните ситуации, миньорите, всички работиха, за да поправят и възстановят захранването и да осигурят поне малко вода", уточнява Зеленски.

"Това е война за силата, за устойчивостта, става въпрос за това кой е по-силен", добавя още той.

Дори преди ракетните удари в сряда, половината от енергийната система на страната беше извадена от строя от вълни от руски ракетни атаки, предизвиквайки постоянни прекъсвания на тока за милиони украинци. След като водоснабдяването на цялата столица в Киев беше прекъснато тази седмица, някои жители бяха принудени да събират сняг, за да го стопят за миене и за готвене.

Украйна изпитва недостиг на резервни трансформаторни блокове за електроенергийната си мрежа от съветската ера след многократните руски ракетни удари по нейната мрежа. Страната търси резервни части от Полша и Литва и се стреми да увеличи местното производство, но сглобяването на нови агрегати отнема четири до осем месеца, посочва "Файненшъл таймс".

Зеленски призова западните партньори на Украйна да осигурят повече оборудване за противовъздушна отбрана, за да помогнат за защитата на критичната инфраструктура, както и доставки на дизел за аварийни генератори и допълнителни количества газ, за ​​да помогнат за компенсиране на недостига на електроенергия.

Президентът посочи пред финансовото издание, че атаките срещу гражданска инфраструктура показват, че Москва няма намерение да преговаря за прекратяване на войната, съобщи БНР.

Зеленски призна, че съдбата на Крим се издига в международния дневен ред.

"Разбирам, че всички са объркани от ситуацията и от това какво ще се случи с Крим. Ако някой е готов да ни предложи начин за деокупация на Крим с невоенни средства, аз ще бъда само "за". Ако решението не включва деокупация и Крим е част от Руската федерация, никой не трябва да си губи времето с това", посочва украинският президент.

Снимка: БГНЕС