Тежък удар по Тръмп: Разрешиха да се публикуват данъците му

Кандидатът за президент води дълга съдебна битка за прекратяването на процеса

23.11.2022 | 09:10 Редактор: Петя Кръстева
Тежък удар по Тръмп: Разрешиха да се публикуват данъците му

Върховният съд на САЩ разчисти пътя за предоставяне на данъчните досиета на бившия президент Доналд Тръмп на комисия на Конгреса. Той отхвърли искането на адвокатите на Тръмп предаването на данъчните документи на финансовата комисия на Камарата на представителите, която все още се контролира от демократите, да спре.

Републиканецът от години се бори по съдебен път срещу предоставянето им.

Противно на обичайната практика в САЩ - Тръмп, предприемач в областта на недвижимите имоти, не е публикувал данъчните си декларации нито като кандидат за президент, нито след като влезе в Белия дом. Затова критиците предполагат, че той има какво да крие. Едва през миналата седмица Тръмп обяви, че иска отново да се кандидатира за държавен глава от Републиканската партия на изборите през 2024 г.

Финансовата комисия в Камарата на представителите се опитва да получи документите от години. По време на администрацията на Тръмп обаче Министерството на финансите се противопостави на искането. Едва при управлението на наследника на Тръмп - Джо Байдън, финансовото ведомство най-накрая нареди на местните данъчни служби – IRS, да предадат документите на комисията. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС