Франция, Великобритания и Германия осъждат ядрената програма на Иран

Лондон, Париж и Берлин: Тази стъпка на Иран е предизвикателство за глобалната система за неразпространение на ядрените оръжия

22.11.2022 | 22:52 Редактор: Вяра Димова
Франция, Великобритания и Германия осъждат ядрената програма на Иран

Великобритания, Франция и Германия осъдиха намеренията на Иран да разшири ядрената си програма. Реакцията им дойде, след като ядреният регулатор на ООН потвърди, че Ислямската република е започнала да произвежда в подземния си завод във Фордо обогатен уран с чистота до 60 процента, което е близо до прага за създаване на ядрено оръжие, и добави, че Техеран възнамерява да разшири значително капацитета за обогатяване на уран на двата завода във Фордо и Натанз, предаде Ройтерс.

"Тази стъпка на Иран е предизвикателство за глобалната система за неразпространение на ядрените оръжия", заявиха Лондон, Париж и Берлин в обща декларация, разпространена от британското правителство, информира БТА.

По-рано днес Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Иран е започнал да произвежда високообогатен уран - UF6 (ураниев хексафлуорид) с чистота до 60 процента - използвайки съществуващите две каскади от центрофуги ИР-6 в Завода за обогатяване на гориво във Фордо. Подобно производство започна през април миналата година и в завода в Натанз.

Снимка БГНЕС