Песков: Не се очаква втора вълна на мобилизация в Русия

Говорителят на Кремъл увери, че целите на войната в Украйна ще бъдат постигнати 

21.11.2022 | 15:16 Редактор: Ваня Кузманова
Песков: Не се очаква втора вълна на мобилизация в Русия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Пеков опроверга слуховете за предстояща втора вълна на мобилизацията в Русия. Той увери, че целите на така наречената от него "специална военна операция" в Украйна ще бъдат постигнати.

Дмитрий Песков подчерта, че в Кремъл не се обсъжда въпросът за допълнителна мобилизация, каквито твърдения се разпространяват в социалните мрежи. В същото време той добави, че не може да говори от името на Министерството на отбраната.

Военната мобилизация беше обявена на 21 септември с указ на президента. На 31 октомври Владимир Путин заяви, че тя е приключила, но така и не подписа никакъв документ, потвърждаващ решението му. Путин обеща да се консултира с юристи дали такъв документ изобщо е необходим, информира БНР. 

Песков каза още, че извършителите на убийството на 10 руските военнопленници трябва да бъдат намерени и наказани. Той бе категоричен, че Русия е готова да си сътрудничи с международните организации при разследването на случая.

На 18 ноември в интернет се появиха видеозаписи на предполагаемата екзекуция. От Министерството на отбраната посочиха, че войниците са били застреляни в главата, а Следственият комитет започна наказателно производство.

Снимка: БГНЕС