Подоляк: Призивите за преговори с Кремъл са "странни", Киев държи инициативата

"Русия няма да предложи действително мир, тя просто ще протака", каза съветникът на Зеленски

20.11.2022 | 21:33 Редактор: Ваня Кузманова
Подоляк: Призивите за преговори с Кремъл са

Украйна се нуждае от десетки ракетни системи за залпов огън и няколкостотин танкове и бронетранспортьори, за освобождението на завзетите територии и за да се ускори края на войната, заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от БНР. 

В интервю за агенция Франс прес Подоляк посочи, че призивите на някои западни съюзници за преговори с Кремъл са "странни" в момент, когато Киев държи стратегическата инициатива. По думите му Украйна не може да си позволи да спре контранастъплението въпреки настъпващата зима:

"Да водиш преговори в момент, когато държиш инициативата, означава, че Украйна трябва да капитулира. Русия наистина ще спре стрелбата, наистина ще седне на масата за преговори и ще предложи нещо, но тя няма да предложи действително мир и освобождение на нашите земи, тя просто ще протака. А през това време ще обучи мобилизираните войници, ще намери още оръжие, най-вече боеприпаси за тежката артилерия, ще изгради укрепления по Днепър. Дори и кратка пауза (в бойните действия) днес само ще доведе до увеличаване на загубите и на армията, и на мирното население и инфраструктурата", заяви Михайло Подоляк.

Снимка: БГНЕС