fallback

Коледните лампички с таймер, няма да отопляват тоалетните на базара във Франкфурт

Европейски градове гасят украсата, за да пестят ток

20.11.2022 | 10:33 Автор: Елеонора Танева

Тази Коледа няма да бъде толкова бляскава като предишните, заради пестене на електроенергия. Предвид перспективата за спиране на тока или нормиране на електроенергията, длъжностни лица в градове като Хелзинки, Лисабон и Лондон спират някои декоративни осветителни тела по централните улици и площади. 

Бахнхофщрасе в Цюрих, главната търговска улица в Швейцария и една от най-скъпите в Европа, се гордее с "Люси" - годишно светлинно шоу, което изпълва нощното небе с "диаманти". Но тази година тези калейдоскопични очи ще осветяват магазините на Луи Вюитон и Гучи само по пет часа вечер, което е приблизително половината от обичайната продължителност.  

Очакванията на търговците са това да повлияе на поведението на купувачите.

Прочутите коледни светлини на лондонската улица "Оксфорд" тази година ще използват с две трети по-малко енергия, като намалят работното време до 8 часа на ден и преминат към LED осветление, според компанията "Ню Уест Енд", която организира изложението.

Във Франкфурт властите не само ограничават празничното осветление, но и няма да отопляват тоалетните на известния коледен пазар на площад Рьомер в града. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимки: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback