Коледните лампички с таймер, няма да отопляват тоалетните на базара във Франкфурт

Европейски градове гасят украсата, за да пестят ток

20.11.2022 | 10:33 Редактор: Елеонора Танева
Коледните лампички с таймер, няма да отопляват тоалетните на базара във Франкфурт

Тази Коледа няма да бъде толкова бляскава като предишните, заради пестене на електроенергия. Предвид перспективата за спиране на тока или нормиране на електроенергията, длъжностни лица в градове като Хелзинки, Лисабон и Лондон спират някои декоративни осветителни тела по централните улици и площади. 

Бахнхофщрасе в Цюрих, главната търговска улица в Швейцария и една от най-скъпите в Европа, се гордее с "Люси" - годишно светлинно шоу, което изпълва нощното небе с "диаманти". Но тази година тези калейдоскопични очи ще осветяват магазините на Луи Вюитон и Гучи само по пет часа вечер, което е приблизително половината от обичайната продължителност.  

Очакванията на търговците са това да повлияе на поведението на купувачите.

Прочутите коледни светлини на лондонската улица "Оксфорд" тази година ще използват с две трети по-малко енергия, като намалят работното време до 8 часа на ден и преминат към LED осветление, според компанията "Ню Уест Енд", която организира изложението.

Във Франкфурт властите не само ограничават празничното осветление, но и няма да отопляват тоалетните на известния коледен пазар на площад Рьомер в града. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимки: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
неоЛи
преди 1 година
какви са тези половинчати мерки? Всички декорации трябва да се спрат! Сигнализирай за неуместен коментар