Русия използва в Украйна поне седем вида забранени противопехотни мини (+СНИМКИ)

Най-малко 5-7 г. ще отнеме разминирането на страната

20.11.2022 | 09:05 Редактор: Елеонора Танева
Русия използва в Украйна поне седем вида забранени противопехотни мини (+СНИМКИ)

Украйна е най-засегнатата от мини страна в света, казва заместник-министърът на вътрешните работи на страната Мери Акопян пред агенция Ройтерс.

"Знаем, че разминирането на цялата територия на страната ще отнеме от пет до седем години. Едно нещо е да проверите зоните и да ги почистите. Това се прави в момента, за да се спасят човешки животи. Друго нещо обаче е да се провери цялата засегната територия", каза Акопян.

Около 200 000 квадратни километра от територията на Украйна трябва да се проверят за наличието на мини. Толкова е отвоюваната досега от украинците територия, окупирана преди това от руските части. 

Русия използва в Украйна поне седем различни вида забранени противопехотни мини. Това се посочва в доклад на Международната кампания за забрана на противопехотните мини, пише DW.

Страната е една от общо 32 държави в света, които не са подписали така наречената Конвенция от Отава - договора за забрана на мините. Използването на противопехотни мини нарушава основно правило - повечето от жертвите са цивилни лица.

Заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна смята, че около 200 души може да са били убити от мините. Голяма част от тях са работници, участващи в разчистването на мини.

Снимки: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
хуманизъм
преди 1 година
А Украйна използва само разрешени и "хуманни" мини! Особено, когато обстрелва градовете в Донбас! "Драконов зъб" или "Лепески", както ги наричат там... Сигнализирай за неуместен коментар