fallback

Сунак обеща на Зеленски помощ за 50 млн. паунда, дава 125 зенитни оръдия, унищожители на дронове

Пакетът е за защита на цивилното население и инфраструктурата на страната от руските нападения

19.11.2022 | 19:30 Автор: Елеонора Танева

Великобритания ще предостави на Украйна нов голям пакет военна помощ за въздушната отбрана, така че да бъде защитено цивилното население и инфраструктурата на страната от руските нападения. Това заяви премиерът на Великобритания Риши Сунак, който посети Киев. 

Възлизащият на 50 милиона паунда пакет включва 125 зенитни оръдия и технологии за противодействие на смъртоносните дронове, доставени на Кремъл от Иран. Технологиите включват десетки радари и електронни бойни устройства за обезопасяването на дроновете. 

Това е първото посещение на Сунак в Киев, след като встъпи в длъжност. Говорител на Даунинг стрийт заяви, че посещението на Сунак е било за "потвърждаване на британската подкрепа за Украйна“. 

От своя страна Зеленски написа в Twitter, че "двамата са обсъдили най-важните въпроси за двете страни и за глобалната сигурност, че те сега са по-силни и ще постигнат желаните резултати". 

"Великобритания и Украйна знаят какво значи да отстояваш свободата. С приятели като вас на наша страна, ние сме уверени в нашата победа", написа Зеленски, цитиран от БНР.

По-рано този месец британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви предоставянето на повече от 1 000 притововъздушни ракети на Киев.

Украинските сили съобщиха, че през последната седмица Русия е нанесла над 148 ракетни удара по ключова инфраструктура, което е оставило около 10 милиона души без електричество.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback