Междуконтинентална балистична ракета на Северна Корея можеше да удари САЩ

Камала Харис: Ракетният тест е нагло нарушение на многото резолюции на ООН

18.11.2022 | 09:58 Редактор: Тодор Петров
Междуконтинентална балистична ракета на Северна Корея можеше да удари САЩ

Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета с достатъчен обсег да достигне територията на Съединените щати, съобщиха японските власти. Ракетата е паднала в морето край Япония, западно от остров Хокайдо.

"Това изстрелване представлява безсрамно нарушение на многото резолюции на Съвета за  сигурност на ООН и ненужно покачва напрежението, като същевременно рискува да дестабилизира ситуацията със сигурността в региона", заяви говорителят на Националния съвет за сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън. 

"Вратата за дипломацията не е затворена, но Пхенян трябва незабавно да престане с дестабилизиращите си действия и вместо това да избере дипломатическата ангажираност", каза още тя.

Въпреки че през последните два месеца Северна Корея изстреля безпрецедентен брой балистични ракети, повечето от тях бяха с малък обсег. Появиха се и опасения за нов ядрен опит от страна на Пхенян. По време на среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Банкок американският вицепрезидент Камала Харис свика спешна среща с лидерите на Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея.

"Ние най-категорично осъждаме тези действия и отново призоваваме Северна Корея да преустанови незаконните и дестабилизиращи дейности", каза Харис по време на спешна среща със съюзници на САЩ, състояла се в кулоарите на форума на АТИС в Банкок. 
Срещата бе свикана заради изпитанието на Северна Корея, което беше извършено днес. Ракетата падна на 200 километра от Япония. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Още малко ще го търпят. Сигнализирай за неуместен коментар