Макрон с обвинение към Скот Морисън за провокация на "ядрена конфронтация"

Френският президент заяви още, че е помогнал на Австралия да постигне "свобода и суверенитет" чрез сделката за подводниците

17.11.2022 | 17:30 Редактор: Вяра Димова
Макрон с обвинение към Скот Морисън за провокация на

Президентът на Франция Еманюел Макрон обвини бившия австралийски премиер Скот Морисън, че е провокирал "ядрена конфронтация" с Китай, съобщават местни медии.

В реч преди срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Тайланд френският президент заяви, че е помогнал на Австралия да постигне "свобода и суверенитет" чрез сделката за подводниците, съобщи ABC News, цитиран от БГНЕС.

"Ние помагахме и съпътствахме Австралия в изграждането на собствен флот от подводници, индустриално сътрудничество", каза Макрон.

Забележките му дойдоха само ден след като се срещна с австралийския премиер Антъни Албанезе в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

Дипломатическите отношения между Франция и Австралия се влошиха през септември миналата година, когато Австралия подписа споразумението AUKUS със САЩ и Обединеното кралство за придобиване на подводници с ядрени двигатели.

Австралия отмени и програмата си за бъдещи подводници с френската Naval Group за закупуване на 12 подводници на стойност 56 млрд. евро (57,2 млрд. долара).

Решението подразни Макрон и неговото правителство, които изразиха тревогата си от сделката.

Снимка bloomberg.com