Швеция закрива ислямски училища, иска да спре приватизацията в образованието

Страната се опитва да наложи "антиислямска реторика"

16.11.2022 | 13:02 Редактор: Ваня Кузманова
Швеция закрива ислямски училища, иска да спре приватизацията в образованието

Въпреки че много от тях са сред най-добре представящите се училища в страната, шведското правителство продължава да закрива ислямски учебни заведения в опит да наложи "антиислямска реторика" и да "спре приватизацията" в образованието.

По-рано тази година тогавашният министър на образованието на скандинавската страна Лена Акселсон Кйелблум заяви на пресконференция, че правителството ѝ е представило законопроект, целящ "да забрани създаването на така наречените независими религиозни училища".

Законопроектът по същество не позволява на училищата да се разширяват, като увеличават броя на учениците си или откриват нови филиали от 2024 г. нататък.

Засега законодателството е насочено само към ислямските училища, което предизвика протест от страна на мюсюлмански организации, изследователи и училища, които твърдят, че решението за закриване на ислямските училища се основава на политически, антиислямски мотиви.

Мохамед Амин Хараки, ръководител на независимото мюсюлманско училище Framstegsskolan в предградието Рагсвед на Стокхолм, заяви пред Анадолската агенция, че около 20 училища, които се класифицират като ислямски, или такива, които са собственост на мюсюлмани, са закрити, като единствените три останали се борят със съдебно дело срещу тях.

През май миналата година училищният инспекторат на страната обяви, че закрива Framstegsskolan. Училището обаче спечели обжалването и административният съд заяви, че решението вече не трябва да се прилага в очакване на присъда, пише БГНЕС.

Решението на инспектората да закрие училището се основава на доклад на шведската служба за вътрешна сигурност SAPO с "конспиративни твърдения" за групата "Мюсюлмански братя". Нейните тайни планове и предполагаеми терористични етикети, оставиха някои изследователи в недоумение.

"Ако нямах изследователския опит, който имам, че съм изучавал и изследвал "Мюсюлмански братя", щях да се страхувам от тъмното. Щях да се страхувам по принцип от всички мюсюлмански лидери в Швеция", цитира местната информационна агенция Syre Емин Поляревич, доцент по социология на религията.

"Това още веднъж показва, че имаме социален климат, в който мюсюлманите са подозирани. Срамно е, че SAPO, от всички власти, е паднал в тази яма", казва Поляревич, който е преподавател по ислямска теология и философия в университета в Упсала. 

Снимка: БГНЕС