Огромна загуба за Лондон: Най-големият фондов пазар в Европа "се измести" в Париж

Великобритания изостава след Brexit, а континенталните съперници заемат нейните позиции

15.11.2022 | 11:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Огромна загуба за Лондон: Най-големият фондов пазар в Европа

Лондон загуби още един символ на бляскавия си статут. Там вече не се намира най-големият фондов пазар в Европа. Тази титла вече се държи от Франция и многото френски компании за луксозни стоки като LVMH SE и собственика на Gucci Kering SA, които са на вълната на оптимизма, че китайските купувачи ще искат да харчат, тъй като властите разхлабват ограниченията, свързани с Ковид.

Това е още един символичен знак за изоставането на Великобритания след Brexit и за континенталните съперници, които ще заемат нейните позиции. По данни на Bloomberg стойността на френския фондов пазар в момента е 2,823 трилиона долара, което е малко повече от тази на британския - 2,821 трилиона долара. През 2016 г. британските акции са били на обща стойност с 1,5 трлн. долара повече от тези на Франция.

Майкъл Сондърс казва, че Brexit е "трайно повредил" икономиката на Обединеното кралство.

"Икономиката на Обединеното кралство като цяло е трайно увредена от Brexit", заяви Майкъл Сондърс, бивш политик от Английската централна банка, пред телевизия Bloomberg.

"Нуждата от повишаване на данъците и намаляване на разходите нямаше да е налице, ако Brexit не беше свил толкова много потенциалното производство на икономиката", посочва той.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay