Politicо: Индонезийски политици настояват Западът да е "по-мек" с Русия

Опасяват се, че няма да се стигне до обща декларация

14.11.2022 | 13:17 Редактор: Петя Кръстева
Politicо: Индонезийски политици настояват Западът да е

Високопоставени индонезийски политици са призовали западните лидери да се разберат колко далеч да стигнат в критиките си срещу Русия по време на срещата на Г-20, която ще започне на 15 ноември. Целта е да се избегне сценария, при който форумът приключва без обща декларация, пише Politico, позовавайки се на свои източници.

Според тях представителите на САЩ, Европа, Австралия, Канада и Япония са под натиска на индонезийските власти. Това е станало по време на срещата на АСЕАН, асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Камбоджа, на която присъстваха американският президент Джо Байдън, канадският премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и други.

По време на заседанието руският министър на външните работи Сергей Лавров критикува САЩ, че се опитват да "милитаризират" Югоизточна Азия чрез своите съюзници Австралия, Нова Зеландия и Япония и разширяването на НАТО.

Според Politico президентът на Индонезия Джоко Уидодо разглежда като личен успех вариантът, при който страните от Г-20 успеят да намерят общ език и подпишат декларация, но това ще бъде едно от най-предизвикателните заседания на лидерите на най-развитите държави.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС