Херсон се връща към живота: Разминират града, мобилните телефони отново работят

В града и околностите са поставени пропускателни пунктове

13.11.2022 | 20:45 Редактор: Петя Кръстева
Херсон се връща към живота: Разминират града, мобилните телефони отново работят

Украинските сили са си върнали контрола в над 60 населени места в Херсонска област. В столицата комуналните компании работят за възстановяване на критичната инфраструктура след изтеглянето на руската армия. Повечето домове са без ток и вода. След вчерашните празненства по улиците на Херсон преобладава чувството на облекчение, че е приключила 8-месечната окупация на града.

Губернаторът на Херсонска област Ярослав Янушевич съобщи, че от съображения за сигурност се запазва полицейския час от 5 вечерта до 8 сутринта, както и забраната хората да влизат в града или да го напускат. Очаква се да заработят и мобилните телефони.

"Скъпи приятели, втори ден продължават празненствата за освобождението на Херсонска област. Хората излизат по площадите и улиците, развяват украински знамена, благодарят на армията. Искам да предупредя всички - продължава разминирането. Врагът е минирал почти всичко. Моля ви, не се събирайте на оживени места. И още нещо, утре ще започне разминиране на центъра и ви моля да не влизате с автомобилите си в централната част на града", каза губернаторът, цитиран от БНР.

"Около 200 украински полицаи вече работят на територията на Херсон. В града и околностите са поставени пропускателни пунктове. Възможно най-бързо трябва да бъде възстановена железопътната връзка, съобщават от украинските железници. Руската армия е оставила след себе си пълно разрушение в Херсон", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Снимка: БГНЕС