Състоянието на тримата заразени с ебола африкански лекари в Либерия се подобрява

По-рано медикаментът беше приложен и на двама американски лекари и испански свещеник, който обаче почина

19.08.2014 | 16:09 Редактор: Ирина Георгиева
Състоянието на тримата заразени с  ебола африкански лекари в Либерия се подобрява

Състоянието на тримата лекари, заразени с вируса ебола, които получиха експерименталната ваксина в Либерия, се подобрява. По-рано медикаментът беше приложен и на двама американски лекари и испански свещеник, който обаче почина.

Междувременно намерени са пациентите, заразени със смъртоносния вирус, за които се смяташе, че са изчезнали след като здравен център в либерийската столица беше атакуван от въоръжени мъже. Камерун затвори границите си с Нигерия с цел предотвратяване на разпространението на заразата.

СЗО призова страните, които са засегнати от ебола, да проверяват всички заминаващи пътници на международни летища, пристанища и основни гранични пунктове. Най-засегнати от епидемията са Либерия, Гвинея, Сиера Леоне и Нигерия, предава агенция Черно море.

СЗО заяви, че дори страните, които не са засегнати от епидемията на ебола в Западна Африка, трябва да подобрят способността си да откриват и незабавно да изолират нови случаи, без да нарушават ненужно международните пътувания и търговия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Уточнява се, че няма нужда от ограничения на пътуването и активна проверка на пътници, ако те не идват от държави, които граничат със страни, засегнати от епидемията.

СЗО съобщи също, че заедно с Международната организация за гражданска авиация и Международната асоциация за въздушен транспорт е създала работна група, натоварена със задачата да следи развоя на епидемията в Западна Африка, предаде France Presse.

В начинанието се включват и Световният съвет за туризъм и пътуване и Международният съвет на летищата. Работната група ще следи обстановката с eбола и ще предоставя информация на транспортния и туристическия сектор и на пътниците. Първото заседание на работната група е било още на 13 август в Женева.

Европейската агенция за граничен контрол (Frontex) реши да спре полетите, с които връща нелегални имигранти в Нигерия.
В столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби вчера почина нигерийка, която може да е била заразена с Ебола, предаде Associated Press.

Националната авиокомпания на ОАЕ Etihad Airways съобщи, че е дезинфекцирала самолета, с който починалата жена е пристигнала от Нигерия. Тя е пътувала за Индия за лечение на рак в напреднал стадий.

В Нигерия вече има 12 потвърдени случая на заразяване с вируса, от които петима са почти напълно възстановени, предаде Reuters. Смъртните са четири.

Борбата с епидемията в Нигерия се затруднява от националната стачка на лекарите. В четвъртък здравното министерство уволни 16 000 лекари след като те отказаха да прекратят стачните действия.

До момента броят на жертвите на вируса ебола достигна 1229, като само за два дни са регистрирани 84 смъртни случая.