Нидерландия ни дава стари F-16, но в замяна на МиГ-29 за Украйна?

Страната ни се е превърнала в един от най-големите непреки доставчици на оръжие в Киев

11.11.2022 | 09:20 Редактор: Искра Ангелова
Нидерландия ни дава стари F-16, но в замяна на МиГ-29 за Украйна?

Правителството на Нидерландия обмисля да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзник от НАТО, за да може той от своя страна да предостави своите МиГ-29 на Украйна.

Според списание EW Magazine, Хага обмисля да предостави излишни изтребители F-16MLU на съюзници от НАТО в Източна Европа, за да могат те от своя страна да дарят изтребители МиГ-29 на Украйна.

Според портала Aviacionline defensa, един от главните кандидати би била България, която планира да пенсионира остарелите си МиГ-29 Fulcrum ("опорна точка") от 2023 г. и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители, за да осигури въздушната си отбрана до пристигането на първите осем образци модерни F-16 Block 70 през 2025 г.

За да стане тази сделка ефективна, както и всички отбранителни изделия, произведени от американски компании, Вашингтон трябва да даде своето одобрение. Почти от началото на войната Украйна моли западните си съюзници да ѝ предоставят всякакъв вид помощ, по-специално изтребители, за да може да се изправи срещу руските военновъздушни сили. Въпреки че украинските военновъздушни сили поискаха прехвърлянето на западни изтребители, а сега се чуват и гласове в подкрепа на тази инициатива, НАТО се отнася сдържано към идеята.

Много се говори за доставка на Украйна на самолети МиГ-29 от бившите страни от Варшавския договор, които след падането на Желязната завеса станаха членове на НАТО. По-специално се споменават Полша, Словакия и България, които все още имат тези самолети на активна служба, припомня БГНЕС.

Всъщност в началото на юли словашкият министър-председател Едуард Хегер обяви, че ще дари 12 МиГ-29 на украинските въоръжени сили. В замяна ВВС на Чешката република ще поемат охраната на словашкото въздушно пространство.

Снимка: БГНЕС