Икономическият растеж "изяде" състоянието на 100-те най-богати хора в Китай

Богатството им се е свило с 39%

10.11.2022 | 10:44 Редактор: Вяра Димова
Икономическият растеж

Състоянието на 100-те най-богати хора в Китай се сви с повече от една трета през 2022 г., тъй като политиката на страната за "нулев Ковид", колебливият икономически растеж и стремежът към "общ просперитет" намаляха пазарната стойност на водещите компании в страната и "изядоха" богатството, намиращо се в частни ръце, съобщава Financial Times.

Богатството на 100-те китайски магнати се е свило с 39% до 907,1 милиарда долара през 2022 г. от 1,48 трлн. долара през предходната година, според класацията на списание Forbes. Това е най-големият спад, откакто изданието започна да съставя списъка с най-богатите хора преди повече от 20 години.

В същото време минималната нетна граница на състоянието, необходима за влизане в класацията за 100-те най-богати китайци, се срина до 3,5 млрд. долара от 5,7 млрд. долара година по-рано, като това е първият спад от 2018 г. насам и най-големият спад, откакто съществува класацията на Forbes, информира БНР.

Само две от имената в списъка отчитат увеличение на тяхното богатство, докато 79 милиардери са обеднели.

Forbes обвини за спада "технологичните репресии", вредящата на икономиката китайска политики за "нулев Ковид", бавния икономически растеж и опасенията относно резултата от 20-ия Конгрес на комунистическата партия през октомври.

Обезценката на китайския юан повлия допълнително негативно на състоянието на китайските богаташи.

Снимка bloomberg.com