Киев подготвя над 1000 пункта, в които да се топлят украинците

Местата ще бъдат оборудвани с генератори и ще имат запаси от продукти

02.11.2022 | 12:04 Редактор: Петя Кръстева
Киев подготвя над 1000 пункта, в които да се топлят украинците

Властите в украинската столица Киев подготвят повече от 1000 пункта, където жителите ще могат да се стоплят, в случай че градската отоплителна система бъде извадена от строя от продължаващите руски атаки, съобщи кметът на града Виталий Кличко, цитиран Ройтерс.

Атаки с ракети и дронове нанесоха повреди на 40% от украинската енергийна инфраструктура и вече оставиха за кратко големи части от Киев без електричество и водоснабдяване, което наложи въвеждането на ограничения.

Кличко написа в Telegram, че градските власти обмислят различни сценарии заради ракетните атаки.

"Най-лошият е, ако изобщо няма електроснабдяване, вода или топлоподаване. За този случай ние подготвяме над 1000 пункта за предоставяне на отопление в нашия град", добави Кличко. Пунктовете ще бъдат оборудвани с генератори и ще имат запаси от продукти от първа необходимост като вода, предаде БТА.

Украинското правителство призова украинците, които вече са напуснали страната, да останат в чужбина през зимата. Кличко обвини Русия, че е провокирала нова хуманитарна криза, тъй като е принудила още повече хора да избягат, изплашени от перспективата да им се наложи да оцеляват без електричество или топлина през студения сезон.

Снимка: БГНЕС