Президентът на Бразилия не призна загубата си на изборите

Болсонаро: За разлика от моите обвинители, винаги съм играл по правилата

02.11.2022 | 08:17 Редактор: Тодор Петров
Президентът на Бразилия не призна загубата си на изборите

Бразилският президент Жаир Болсонаро обеща да спазва конституцията и упълномощи правителството да започне политическия преход след загубата му от Лула да Силва.

"Винаги съм бил описван като антидемократичен, но за разлика от моите обвинители, винаги съм играл по правилата", каза Болсонаро във вторник в официалната си резиденция в Бразилия. "Като президент и гражданин ще продължа да следвам нашата конституция", добави той.

Президентът също така призова проправителствените протести, които блокираха главни магистрали в страната, да бъдат прекратени, описвайки ги като леви методи.

Болсонаро си тръгна веднага след двуминутната си реч, без да спомене опонента си или официално да приеме загубата в неделя. Началникът на неговия щаб Чиро Ногейра трябваше да признае изборното поражение, като каза, че президентът го е упълномощил официално да започне прехода на правителството.

Внимателно организираната реч на десния лидер, често сравняван с Доналд Тръмп, е важна стъпка за осигуряване на организирано предаване на властта в най-голямата икономика на Латинска Америка. 77-годишният Лула спечели изборите в неделя с около 2 милиона гласа, или по-малко от 2 процентни пункта - най-малката разлика в новата история на Бразилия.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com