Доставките на "Газпром" в чужбина намалели с цели 42% за година

"Пълните хранилища няма да предпазят европейските домакинства от замръзване", твърди изпълнителният директор на дружеството

01.11.2022 | 15:55 Редактор: Петя Кръстева
Доставките на

Дневният износ на природен газ на "Газпром" за ключови чуждестранни пазари спадна през октомври, докато потоците към Европа остават ограничени. Необичайно мекото време забави търсенето на отопление, позволявайки на европейските нации да продължат да трупат газ.

Хранилищата за синьо гориво в ЕС бяха пълни на повече от 94% към края на миналата седмица, в сравнение със средното за пет години ниво от 89 на сто.

"Русия намалява доставките за Европа от месеци и пълните газови хранилища няма да са достатъчни, за да предпазят домакинствата от замръзване тази зима", смята главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер . По думите му Европа може да има недостиг на около 800 милиона кубически метра газ на ден без руски доставки при голямо търсене.

Руският газов гигант е изнасял 139 милиона кубични метра на ден за страни извън бившия Съветски съюз миналия месец, което е спад от 11,5% спрямо септември, според изчисления на Bloomberg. От началото на годината доставките на "Газпром" за основните му чуждестранни клиенти са намалели с 42,6 на сто спрямо предходната година до 91,2 милиарда кубически метра.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Мисля, че Англия и САЩ на президент Байдън са се споразумели преди три от четирите тръби на СП-1 и 2 да бъдат взривени, една от тях на разстояние 50 м пр дебелина на тръбите 3,5-5мм. Сега се очаква масов десант от газови танкери с втечнен природен газ LNG от САЩ към Западна Европа. USA and GB ще делят печалбата Сигнализирай за неуместен коментар