fallback

Екоактивист се завърза за пилона на френското знаме на Пантеона в Париж

Протестната акция на 24-годишния активист Саша бе заснета от камера, а по-късно младежът бе свален от покрива от пожарникар

31.10.2022 | 22:25 Автор: Ирена Бакърджиева

Екоактивист се изкачи на покрива на Пантеона в Париж, свали френското знаме и се завърза за пилона, на което то бе поставено, съобщава DPA.

"Този ​​мощен символ беше избран, за да подчертае сериозната опасност, пред която е изправено френското население, тъй като правителството не предприема важни стъпки за спиране на глобалното затопляне", написа групата Derniere Rénovation в социалната мрежа Twitter.

Името на групата отразява искането ѝ за спешна модернизация на сградите във Франция, за да бъдат енергийно ефективни - обещание, което според членовете ѝ правителството в Париж не е спазило.

"Сега от нас, обикновените граждани, зависи да изпълним ангажиментите, които нашето правителство отказва да поеме. От нас зависи да се включим в гражданска съпротива", се посочва в сайта на организацията.

Протестната акция на 24-годишния активист Саша бе заснета от камера, а по-късно младежът бе свален от покрива от пожарникар, се казва в съобщението на организацията, пише "Фокус".

"Вече няма никакво научно съмнение, че това, което ни очаква, ако не действаме, ще бъде катастрофално и безпрецедентно", подчерта групата, която само преди дни предупреди за предстояща климатична катастрофа с блокада на магистрала край Париж.

"Свалихме знамето до мачтата, защото трябва да скърбим за всички онези, които умират всяка година поради наводнения, пожари и глад: накратко, поради изменението на климата", написа активистът Саша в Twitter.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback