Еврозоната отчита рекордна инфлация, рецесията е неизбежна

Потребителските цени скочиха с 10,7% спрямо предходната година през същия месец

31.10.2022 | 16:02 Редактор: Ирена Бакърджиева
Еврозоната отчита рекордна инфлация, рецесията е неизбежна

Инфлацията в еврозоната скочи до нов рекорд за всички времена, докато икономиката на блока загуби инерция - засилвайки страховете, че рецесията вече е почти неизбежна, пише Bloomberg.

Потребителските цени скочиха с 10,7% спрямо предходната година през октомври, далеч надвишавайки средната оценка от 10,3% в проучване на Bloomberg.

Междувременно производството за третото тримесечие се забави с 0,2% спрямо предходните три месеца - повече от прогнозите на анализаторите, но много по-малко от ръста от 0,8%, регистриран между април и юни. Нестихващата енергийна криза продължава да разорява предприятия и домакинства, отбелязва агенцията, като прогнозира задълбочаване на негативните тенденции през зимата.

"Рисковете от рецесия се разпространяват", обясни управителят на испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос на събитие в понеделник в Турция. "Решителните действия от наша страна в настоящия момент ще подпомогнат средносрочния растеж чрез намаляване на инфлационния натиск и избягване на дефиксирането на инфлационните очаквания", предава "Фокус".

Драматичното забавяне през третото тримесечие вече беше очевидно в Испания и Франция, тъй като бумът след блокирането в индустриите на туризма и развлеченията избледня. Тези данни дойдоха ден след като ЕЦБ удвои разходите по заеми до най-високото ниво от повече от десетилетие.

Снимка: БГНЕС