Пак върнахме стрелките, но докога ще сменяме зимното и лятното часово време?

80% от 4,6 милиона европейци искат край на смяната

30.10.2022 | 10:10 Редактор: Елеонора Танева
Пак върнахме стрелките, но докога ще сменяме зимното и лятното часово време?

Отново върнахме стрелките на часовниците. Още през 2018 година ЕК предложи да се сложи край на смяната на лятното и зимното часово време. Проведено тогава проучване показа, че над 80% от участвалите 4,6 милиона души искат точно това.

Това, което все още липсва, е одобрението на 27-те държави членки. Но те вече от години не предприемат нищо по въпроса.

"Топката е в ръцете на държавите членки", коментира говорителят на ЕК Адалберт Янц.

Тя обаче вероятно там и ще си остане – тъй като очевидно в европейските столици никой няма желание да се занимава със сложната тема, пише DW.

Въпросите, свързани с решението на всяка страна от ЕС, са много: Ще има ли и занапред една голяма часова зона с общо 16 държави? Или хората, които ежедневно прекосяват границата, за да отидат на работа в съседна държава, ще трябва два пъти да местят часовниците си? Какво ще стане с железниците и летищата? Дали при това положение в Испания през зимата ще се развиделява едва в 10 часа, а в Полша ще се стъмва още в 14:30?

Държавите обаче от своя страна отправят претенции към Еврокомисията и твърдят, че тя така и не е предоставила исканата всеобхватна преценка за последствията от прекратяване на смяната на времето. Брюксел обаче не споделя това схващане. С други думи, изход засега не се очертава и вероятността да не се случи нищо повече е доста голяма.