Президентът на Иран: Бунтовете подготвят почвата за терористични атаки

Най-малко 15 души са били убити в сряда при нападение срещу шиитски мюсюлмански храм

27.10.2022 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
Президентът на Иран: Бунтовете подготвят почвата за терористични атаки

Ден след смъртоносното нападение срещу светилище в южния град Шираз, за което се ангажира групировката "Ислямска държава", президентът на Иран Ебрахим Раиси заяви, че "бунтовете" подготвят почвата за "терористични" атаки.

"Намерението на врага е да попречи на напредъка на страната, а след това тези бунтове подготвят почвата за терористични актове", каза той в телевизионно изказване.

Според официалните медии най-малко 15 души са били убити в сряда при нападение срещу ключов шиитски мюсюлмански храм в Шираз. Държавната телевизия съобщи, че нападението е извършено от въоръжен "терорист" по време на вечерната молитва в мавзолея на Шах Черах и че най-малко 19 души са ранени, предаде БГНЕС.

Нападателят е бил мъж "на около 30 години", който е бил задържан от силите за сигурност, съобщиха официални лица. Според изявление на президентството Раиси е обещал "строг отговор". Той също така е осъдил "враговете на Иран", които се опитват да "разделят обединените редици на нацията чрез насилие и терор".

Нападението срещу светилището беше извършено в момент, когато хиляди хора отдадоха почит на Махса Амини, 40 дни след смъртта ѝ в полицейски арест.

Снимка: Bloomberg.com