Критичен момент в Европа - енергийната криза е неизбежна?

Западните доставки на газ останаха крехки, защото Европа не диверсифицира енергийните си източници

26.10.2022 | 17:27 Редактор: Ваня Кузманова
Критичен момент в Европа - енергийната криза е неизбежна?

В ретроспекция тази енергийна криза изглеждаше неизбежна. Да се ​​припише това единствено на нахлуването на Владимир Путин в Украйна е опростенческо. По-скоро това е по-дългосрочна история за енергийна несигурност и недостатъчно инвестиране, пише за Financial Times Питър Манделсън, бивш комисар по търговията на ЕС и британски министър за бизнеса.

Западните доставки на газ останаха крехки поради това, че Европа не диверсифицира енергийните си източници поради нарастващото манипулиране на европейския пазар от страна на Путин и "Газпром" през последното десетилетие и поради недостатъчните инвестиции в петрол и газ, докато шистовият бум в САЩ отслабна.

Тази комбинация предизвика скок на цените на газа до 10 пъти над нормалната средна стойност, което доведе до рекордно покачване на цените за потребителите и бизнеса.

Това не е криза само в ЕС - Обединеното кралство също беше засегнато. Европейската комисия се фокусира върху намаляване на търсенето и до известна степен продължава да позволява на пазара да го постига чрез високите цени; Обединеното кралство се намеси при цените без ясен план за търсенето.

В европейските столици сме свидетели на значителни интервенции на пазара, от ограничаване на цените на енергията във Франция до ограничаване на цената на газа за производство на електроенергия в Испания и Португалия. От Берлин до Загреб, правителствата похарчиха впечатляващи суми - най-малко 700 млрд. евро - за пакети, които да смекчат шока за гражданите и бизнеса от силно растящите цени на газа и електроенергията.

Докато министрите на енергетиката на ЕС се събират тази седмица, ние сме в решаваща преломна точка на нашите усилия за справяне с енергийната криза. Един функционер в Европейската комисия наскоро ми каза, че сме изправени пред енергийна криза, която ще продължи от две до четири години, предвид силно ограничените глобални пазари на втечнен природен газ, пише Манделсън. Предполага се, че САЩ, Катар и други неруски източници на втечнен природен газ (LNG) няма да се "притекат на помощ" скоро.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: Pixabay