В Германия вече се крадат много малко коли - ето ги причините

Най-често автокрадците посягат на SUV автомобили

25.10.2022 | 13:12 Редактор: Тодор Петров
В Германия вече се крадат много малко коли - ето ги причините

Кражбите на автомобили в Германия никога не са били толкова малко, колкото през миналата година: за пръв път откакто се води такава статистика броят на откраднатите леки коли е паднал под 10 000 за една година. 

През 2021 г. са регистрирани общо 9805 откраднати застраховани коли, става ясно от най-новите данни на Съюза на германските застрахователи (GDV). Предишният рекорд е от 2020 година, когато делът на изчезналите автомобили е бил с 8% по-висок от този през миналата година.

В средата на 90-те години застрахователните компании регистрираха по 100 000 автомобилни кражби на година. Оттогава беше извървян дълъг път - значително подобрени бяха техническите устройства против кражби (имобилайзери), граничният контрол в Източна Европа, както и наказателното преследване на този вид престъпления.

Най-активни са автокрадците в столицата Берлин. Там през миналата година са били откраднати 2200 коли със застраховка "Автокаско" - а това представлява 22% от всички кражби на автомобили в Германия, съобщи DW.

Най-често автокрадците посягат на така наречените есюви-та (SUV), които в България неправилно се наричат джипове. Тези по-големи и по-скъпи автомобили са сред най-рисковите: през миналата година 9 от всеки 10 откраднати автомобила в Германия са били именно есювита. Сред тях се открояват три модела на "Ленд Роувър".

Крадат се най-вече такива коли, които се търсят в определени страни - а именно по-големи автомобили с висока проходимост. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК