fallback

Екоактивисти размазаха шоколадови торти в лицето на восъчния крал Чарлз III

Призивът им е бил британското правителство да спре използването на петрол и да се откаже от издаването на лицензи за добива му

24.10.2022 | 15:58 Автор: Ирена Бакърджиева

Екоактивисти, подкрепящи инициативата Just Stop Oil, размазаха две шоколадови торти в лицето на восъчната фигура на новия крал на Великобритания Чарлз III в музея "Мадам Тюсо" в Лондон, съобщава вестник The Daily Telegraph. Призивът им е бил британското правителство да спре използването на петрол и да се откаже от издаването на лицензи за добива му.

Видеозаписът от акцията е публикуван в микроблога на проекта. Там са посочени и имената на участниците в него, единият от които е 29-годишен художник-декоратор.

На 14 октомври две момичета заляха с доматена супа "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон, а на 23 октомври екоактивисти изцапаха "Купите сено" на Клод Моне с картофено пюре в музея в Потсдам. Наскоро екоактивисти блокираха Аби Роуд в Лондон при известната пешеходна пътека, където е направена емблематичната снимка на "Бийтълс", пише "Фокус".

Идеята на кампанията Just Stop Oil е да принуди правителствата да се откажат от петрола и по този начин да предотвратят климатична катастрофа. Активистите обясняват атаките срещу произведения на изкуството с факта, че когато се случи бедствие и храната стане оскъдна, картините ще загубят цялата си стойност. Възприемат себе си като представители на последното поколение, което може да спре предстоящото бедствие.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback