Хората в Николаев са без вода от 6 месеца, местните смятат, че Русия извършва геноцид

Всеки ден жителите разнасят пластмасови контейнери на ръка или в колички до водоразпределителните пунктове

24.10.2022 | 14:15 Редактор: Ваня Кузманова
Хората в Николаев са без вода от 6 месеца, местните смятат, че Русия извършва геноцид

Цвета няма съмнения защо контролираният от Украйна южен град Николаев, корабостроителен център и дом на половин милион души, е останал без прясна вода през последните шест месеца. 

"Те (руснаците) извършват геноцид срещу нас", казва тя пред Ройтерс, докато чака тази седмица заедно с десетки други да си напълнят вода от цистерни, разположени до централна улица.

Спирането на водата е горчиво потвърждение за Цвета и около 220 хил. други жители, останали в често обстрелвания град, че войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна се простира отвъд бойното поле и засяга гражданската инфраструктура. 

През последните две седмици Кремъл драстично засили ударите по енергийни съоръжения в Украйна с ракетни и безпилотни атаки, които Путин нарича законно отмъщение за атаката над руския мост към Крим. Атаките прекъснаха електричеството в големи части от Украйна, убиха десетки хора и оставиха други места без достъп до чиста вода. 

Но проблемите с водата в Николаев продължават много по-дълго. Руснаците, твърдят украински официални лица, са затворили водосборниците на града в съседната провинция Херсон, след като превзеха региона.

"Не знаем дали това е умишлена експлозия или случаен удар", коментира пред Ройтерс директорът на общинското водоснабдяване Борис Диденко. Той вярва, че руснаците са затворили водосборниците, за да отмъстят за спирането на снабдяването на Крим с прясна вода от Украйна през 2014 г. От Кремъл и руското министерство на отбраната не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Всеки ден жителите на Николаев разнасят пластмасови контейнери на ръка или в колички до водоразпределителните пунктове в целия град, който се намира при сливането на реките Днепър и Южен Бух. 

"Това е начинът, по който живеем“, оплаква се 78-годишният пенсионер Ярослав, който е работил в Черноморския корабостроителен завод, докато се реди на опашка зад Цвета. 

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК