Колко още? ЕЦБ планира нов скок на лихвите

МВФ предупреждава за "токсична смес" от бърза инфлация и забавящ се икономически растеж

24.10.2022 | 10:22 Редактор: Елеонора Танева
Колко още? ЕЦБ планира нов скок на лихвите

Европейската централна банка планира още едно голямо увеличение на лихвените проценти тази седмица, а вниманието все повече се насочва към това колко високо ще достигнат те в крайна сметка.

Второ поредно увеличение от 0,75% - увеличение, което изглеждаше почти немислимо по-рано тази година, но се превръща в норма след три подобни хода от страна на Федералния резерв - е почти сигурно в четвъртък, довеждайки лихвения процент по депозитите до 1,5 %.

Малцина смятат, че лихвите ще се установят там. Но инвеститорите и икономистите се чудят докъде може да се вдигне лихвеният процент, тъй като енергийната рецесия заплашва да погълне еврозоната и домакинствата се борят с нарастващите сметки за отопление и ипотечни кредити, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Международният валутен фонд предупреждава за "токсична смес" от бърза инфлация и забавящ се икономически растеж, като прогнозира рецесии в повече от половината от 19-те членки на еврозоната тази зима. В същото време се твърди, че строгата парична политика вероятно ще трябва да продължи през следващата година.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК